Onderzoeken/Analyseren

Beheersindicatoren

Hier worden de beheersindicatoren van deze competentie vermeld. Deze indicatoren zijn op het tweede niveau, omdat dit een project was uit het tweede leerjaar, het eerste blok.

 

  • De student kan onderzoeksvragen opstellen, een onderzoeksopzet maken en een onderzoeksmethodiek kiezen en uitvoeren.
  • De student kan bij de resultaten van een bestaand communicatie- en/of mediaonderzoek specifieke verbanden en patronen bloot leggen en komen tot inzichten en conclusies.
  • De student kan de data en uitkomsten van een communicatie- of mediaonderzoek adequaat en controleerbaar rapporteren.

 

Voor niveau drie:

  • De student kan op basis van een praktijkopdracht een probleemstelling opstellen een samengestelde onderzoeksopzet  maken met meerdere onderzoeksvragen en onderzoeksmethoden en dit onderzoek uitvoeren.
  • De student kan de resultaten uit het eigen onderzoek interpreteren en beoordelen en tot onderbouwde uitspraken komen binnen de kaders van de gestelde opdracht.
  • De student kan de data en uitkomsten van een communicatie- of mediaonderzoek verantwoorden en verdedigen (schriftelijk en mondeling).

Bewijs

De student kan onderzoeksvragen opstellen, een onderzoeksopzet maken en een onderzoeksmethodiek kiezen en uitvoeren.

Samen met Yvonne Pot, heb ik dit project gedaan. Als onderzoeksbedrijf hadden wij De Branderij van de Coffee Company te Amsterdam gekozen. Onder de deelvragen, staan er tevens beschrijvingen over hoe wij op deze vragen zijn gekomen.

Reflectie

Situatie

In het eerste project van het tweede leerjaar werd er gevraagd of er tweetallen gemaakt kunnen worden om met het project te starten. Ik ben samen met Yvonne Pot begonnen aan het zoeken naar een geschikt bedrijf. Een goede vriend van mij wilde heel graag dat wij op zijn werk een opdracht gaan doen. Ik had hem vooraf al verteld over het project en hij zei dat het zo een onderzoek het bedrijf goed kon gebruiken. Na enig overleg met Yvonne, hebben wij ingestemd om het onderzoek uit te voeren in De Branderij te Amsterdam. Tijdens de eerste kennismaking met de werkgever, hebben wij uitgebreid uitgelegd wat de bedoeling was van het project. Hij was erg enthousiast over het idee en dat hij dit vraagstuk al een lange tijd heeft afgevraagd bij zichzelf. Na goedkeuring van de werkgever, zijn wij aan de slag gegaan met de deskresearch, hoofdvragen, deelvragen en onderzoeksmethodiek.

Taak

Op school hadden Yvonne en ik genoeg tijd om de taken te verdelen. Ik heb deskresearch gedaan over de Coffee Company Branderij en Yvonne had de deskresearch over de GAP-analyse op haar genomen. Verder had ik de methodische verantwoording op mij genomen en de resultaten geanalyseerd. De conclusies en adviezen hebben wij samen geschreven.

Aanpak

Bij een onderzoeksrapport is het eenvoudig om een methode na te leven, omdat het schrijven van zo een rapport maar praktisch op een manier kan. Eerst was het handig om deskresearch te doen naar de informatie die wij konden vinden in artikelen, boeken en internet. Dit hebben wij op papier gezet en daarna hebben wij ons afgevraagd wat er nog mist. Vervolgens heb ik een manier gevonden om aan die informatie te komen. Dit was in deze situatie te achterhalen door diepte-interviews met de werkgever en de werknemers en enquêtes te maken met vragen voor de bezoekers om de informatie die wij nog niet hebben te achterhalen. De enquêtes werden verspreid in de zaak en met deze data konden wij conclusies trekken om de opdracht te volbrengen. Op basis van de conclusies, heb ik een advies geschreven aan de werkgever hoe De Branderij de werkelijke identiteit meer overeen kan laten komen met de gewenste identiteit. Na het schrijven van het rapport, werden de resultaten gepresenteerd aan de projectcoaches om vervolgens het project af te ronden en de Coffee Company een passende oplossing te geven.

Resultaat

Uiteindelijk hadden wij een onderzoeksrapport met een voldoende afgerond. Het rapport moest een keer opnieuw geschreven worden in de herkansing, vanwege het missen van informatie of niet logisch verkregen resultaten. Na een aantal dagen was dit rechtgetrokken en hebben wij uiteindelijk een voldoende behaald.

Reflectie

Het was een enorme, moeilijke opdracht, vooral omdat ik net van de zomervakantie gekomen was. Ik had het gevoel dat ik direct in het diepe werd gegooid en ik ben zowat als een kip zonder kop begonnen aan het project. Ik had het idee dat ik niet de enige was. Alles was nog heel onduidelijk. Daarnaast kregen pas in de les veel later in de week meer informatie over de methodiek die wij moesten volgen om verder te gaan in het project. Ik geloof dat er drie of vier dagen tussen het presenteren en de informatie zat. Ik weet nog dat het verwarrend was. Al met al heb ik enorm veel geleerd over het opzetten van onderzoeksrapporten. De lessen sloten over het algemeen wel goed aan bij het project en ik heb redelijk wat geleerd over het meten van resultaten en daaruit conclusies te trekken. Ik ben sowieso al een persoon die pas na alle kanten van het verhaal zelf een conclusie trekt.

 

Ik had mij vrij goed voorbereid nadat ik het een beetje snapte. Het was best vanzelfsprekend hoe wij de informatie die wij nog niet wisten moesten verkrijgen. Ik ging al een klein beetje op onderzoek uit voordat wij de interviews hadden ingepland. Een van de werknemers is een goede vriend van mij en ik had het met hem over de lopende kwesties. Natuurlijk valt dit onder vermoedens, maar het hielp mij wel goed op weg naar waar Yvonne en ik naar op zoek waren. Met deze informatie hebben wij thema’s voor het interview opgesteld. Vervolgens hebben wij het goed laten keuren bij de coaches en de eventuele feedback verwerkt. Toen gingen wij aan het werk en hebben naar de interviews ook nog de enquêtevragen laten goedkeuren. Praktisch elke stap hebben wij eerst laten nakijken door de coaches voordat wij het gingen uitvoeren. Ik heb vooral de leiding genomen bij de interviews en vaak doorgevraagd als het van toepassing is. Ik weet dat interviewen een van mijn sterkste punten is en ik heb daar optimaal gebruik van gemaakt tijdens dit project. Het invoeren van de data om de resultaten te krijgen, was voor mij makkelijk werk, maar erg veel werk. Het is zeer simpel en je bent constant met harde feiten aan het werk. Toen heb ik alle resultaten in het meetprogramma SPSS ingevoerd en dat in het dossier gezet. Door het rationeel denkvermogen wat ik van nature heb, ging het schrijven van conclusies mij zeer goed af. Ik weet nog van het project dat andere groepen het hier wat moeilijker hebben gehad dan dat wij het hadden. Wij hadden alleen een onvoldoende de eerste keer behaald vanwege het verkeerd formuleren van specifieke deelvragen en het slecht gemaakte operationalisatiemodel. Dit heb ik rechtgezet met hulp van Yvonne, maar dat was in principe geen probleem. De samenwerking verliep bijna vlekkeloos. Ik moest soms wel zelf het initiatief nemen, omdat Yvonne meer een afwachter is. Ze had in haar delen van het project kwalitatief minder toegevoegd waardoor wij een onvoldoende hebben gehad. Wij zijn allebei niet de beste in het opzetten van onderzoeksvragen en de aanleiding ernaartoe. Met hulp van de coaches en van klasgenoten, is dit uiteindelijk goed gegaan. Ik werk graag samen met Yvonne en dat heb ik al laten blijken in de projecten daarna. Het contact met de werkgever was optimaal. Ik had beloofd dat wij elke week langs zouden komen voor een update van het onderzoek en om over andere zaken te hebben. Het waren goede contactpunten waar wij allemaal van profiteren.

 

Ik heb voor mijn gevoel de goede taken gedaan. Samen hebben wij eerst gekeken wat onze goede punten zijn en wat wij graag willen leren. Daardoor konden wij een goede taakverdeling maken om het project af te maken. Toch ben ik van mening dat ik te veel hooi op mijn vork heb genomen en makkelijk een aantal taken aan Yvonne kon geven. Ik wist niet dat het invoeren van data mij zoveel tijd ging kosten. Alles was redelijk nieuw voor mij, behalve het opzetten van interviewvragen en het afnemen van interviews. Ook het opschrijven van conclusies was iets waar ik tijdens dit project achter kwam dat ik dat goed kon. De opdrachtgever was zeer te spreken over het project, want hij had er veel aan. Zelfs maanden na het project kreeg ik te horen dat het onderzoek iets was waar hij heel blij mee was en dat hij het advies grotendeels heeft gevolgd. Sommige dingen kon hij niet implementeren, omdat het te veel geld zou kosten maar dat hij het in de toekomst graag zou aanschaffen. Ondanks de haperende start die ik had in het begin van het project, heb ik toch uiteindelijk een betere visie gekregen over hoe een onderzoeksrapport opgemaakt kan worden. Wel heb ik veel op het allerlaatste moment pas gemaakt. Dat is een mix van geen motivatie hebben en het geen idee hebben waarmee ik bezig ben door de hoeveelheid werk dat ik op mij neem.

 

Volgende keer is het natuurlijk makkelijker om zoiets te maken. Ik zou dan iets minder onderdelen zelf oppakken en mij focussen op wat kleinere, maar noodzakelijke punten. Nu ik ook hier ervaring in heb, voelt het minder alsof ik als een kip zonder kop aan het werk ga. De rust bewaren in het maken van zo een rapport is essentieel. Ik werkte toen nog niet met een wekelijks schema wat ik nu wel doe. Ik kan dus eerder deadlines voor mezelf opstellen en niet alles meer op het laatste moment doen. Dit is een punt die mij tot op de dag van vandaag nog steeds teistert. Ik ben daar wel beter in geworden, maar het is nog niet optimaal.

 

De student kan bij de resultaten van een bestaand communicatie- en/of mediaonderzoek specifieke verbanden en patronen bloot leggen en komen tot inzichten en conclusies.

Hier wordt ook een deel van het onderzoeksrapport gebruikt om voor bewijs te zorgen voor deze indicator,

 

In het tweede jaar is hier weinig tot geen aandacht aan besteed. Ik heb op dat moment alleen gebruik gemaakt van het boek Mind the Gap en op dat moment was er geen ander onderzoek beschikbaar om dit met Mind the Gap te vergelijken. Het onderwerp van het onderzoeksrapport was het vergelijken van de gewenste en de werkelijke identiteit.

 

Hoofdstuk 2: deskresearch

De GAP is het verschil tussen de gewenste identiteit en de werkelijke identiteit en het verschil tussen het gewenste imago en het werkelijke imago. Een GAP analyse is een onderzoeksvorm waarmee vastgesteld kan worden in hoeverre de gestelde doelen zijn behaald.

 

Reflectie

 

Situatie

Voor het project: De Organisatie was er deskresearch nodig van bestaande theorie om vervolgens zelf een conclusie van te maken. Dit is onderdeel geweest van het onderzoeksrapport.

Taak

Mijn taak was onder andere te helpen met de deskresearch. Hoewel ik mij met een ander deel heb beziggehouden van de deskresearch, had ik hier wel inspraak op. Yvonne had het stuk geschreven en ik heb het nagekeken, stukken toegevoegd en feedback gegeven.

Aanpak

Ik heb eerst het stuk van Yvonne doorgelezen en vervolgens mijn delen aan toegevoegd. Stap vier en vijf mistte aardig wat informatie. Ik heb het boek ernaast opengeklapt en de delen toegevoegd.

Resultaat

Het resultaat was dat er uiteindelijk een deskresearch was die compleet was. De feedback van de coaches bevestigde dat.

Reflectie

Ik heb er niet veel aan gedaan, maar mijn toevoegingen zorgde ervoor dat wij een voldoende voor dat onderdeel hadden behaald. Voor de volgende keer zou ik willen dat ik op het gebied van research meer betrokken wil zijn, omdat het exact zo in de boeken staat en hier vrij weinig fout aan kan gaan. De volgende keer dat ik in zo een soortgelijke situatie zit, ben ik aan het afstuderen en kan ik het zo doen hoe ik het zelf zou willen.

 

De student kan de data en uitkomsten van een communicatie- of mediaonderzoek adequaat en controleerbaar rapporteren

Voor deze competentie gebruik ik weer het project: De Organisatie. Hier heb ik het dan vooral over het gedeelte van de resultaten. Het is te vinden in het hoofdstuk: 'Resultaten'.

 

Situatie

Voor het project: De Organisatie, werd de gemeten data overgezet in resultaten. Dat was noodzakelijk om het project te halen.

Taak

Mijn taak was het invoeren van de resultaten in het dossier en de harde cijfers van de enquêtes in het programma SPSS.  

Aanpak

Alle enquêtes heb ik verzameld, gecategoriseerd op geslacht en vervolgens begonnen met het invoeren in het systeem. Dit heb ik herhaald totdat alle enquêtes ingevoerd waren. Ik was er pas in een laat stadium aan begonnen, waardoor ik in tijdnood kwam en tot zeer laat in de nacht bezig was met invoeren.

Resultaat

Als resultaat hadden wij relevante resultaten en uiteindelijk een goede basis om conclusies te trekken.

Reflectie

Het was simpel, maar tijdrovend werk. Ik had het totaal verkeerd ingeschat hoeveel tijd ik eraan kwijt was. Nadat alles was ingevoerd, had ik totaal geen zin meer om iets anders te doen. Ik heb alle enquêtes gebundeld en bewaard in een map.

 

Ik had van tevoren al alle dingen die ik nodig had om de resultaten in te voeren, in SPSS gezet. Dit scheelt erg veel tijd. Als ik dat ook nog moest doen, had ik twee dagen alleen maar aan dit kunnen zitten. Ik stond erop om dit onderdeel alleen te doen. Ik weet van mijzelf dat ik dit soort werkzaamheden het beste alleen en geïsoleerd kan uitvoeren. Achteraf was het misschien wel een goed idee om een in ieder geval iets aan Yvonne te geven. Samenwerken betekent ook dat je samen ervoor staat om het doel te bereiken. Niet alles hangt van mij alleen af.

 

De student kan op basis van een praktijkopdracht een probleemstelling opstellen, een samengestelde onderzoeksopzet maken met meerdere onderzoeksvragen en onderzoeksmethoden en dit onderzoek uitvoeren.

Deze indicatoren zijn aan bod gekomen tijden het tweede semester van het derde jaar. Tijdens de lessen die wij normaal hebben te Den Haag, zat ik voor een semester in Gent. Ik studeerde daar aan de Hogeschool Gent (HoGent). Ik zal met bewijzen komen dat ik ongeveer aan dezelfde eisen voldoe. Het kan zijn dat enkele teksten in het Engels zijn, maar ik zal de reflectie in het Nederlands schrijven en toelichten waar het nodig is. Voor deze beheersindicator, heb ik gekozen voor een eindopdracht die wij in de les Business Process Management hadden. Hier moesten wij in tweetallen een probleem in een organisatie opzoeken, analyseren en verbeteren. Denk hierbij aan het stroomlijnen van processen en de huidige processen in kaart brengen.

Situatie

Wij kregen een opdracht van mijn oude stage, Moyee Coffee om de processen te stroomlijnen. Dit hadden wij nodig om te slagen voor dat vak. Daarna werd ook een korte presentatie gehouden over het advies wat wij Moyee hebben gegeven.

Taak

Mijn taak was om het contact te onderhouden met het bedrijf, het bedrijf in een BPM-model in kaart te brengen hoe het nu is en hoe het bedrijf kan zijn als er veranderingen gemaakt kunnen worden. Na de As is, wordt er gekeken hoe het bedrijf efficiënter gemaakt kan worden (To be).

Aanpak

Wij hebben eerst een kleine Skype-sessie gehouden met het bedrijf om eerst te horen hoe de huidige situatie nu gaat. Toen hebben wij wat vragen gesteld en begonnen met het op papier krijgen van de processen. Daar zijn een aantal processen uitgekomen wat verbeterd kunnen worden, zoals het gebruiken van een automatiseringssysteem. De resultaten hebben wij gepresenteerd aan de docent en aan het bedrijf.

Resultaat

Het resultaat was dat wij een passend advies kunnen geven aan het bedrijf, waardoor er tijd, moeite en geld wordt bespaard.

Reflectie

Ik heb hier veel van geleerd, ook al zit dit niet direct in ons lespakket van Inholland. Door eerst problemen in kaart te brengen, kunnen er oplossingen op papier komen die eigenlijk heel voor de hand liggend zijn. Door mijn beetje chaotische persoonlijkheid, is dit ook een fijne manier van het oplossen van problemen of het aangeven van het probleem. Het formuleren van onderzoeksvragen is een stuk gemakkelijker geworden. Door iets anders te leren dat wat mij eigenlijk op Inholland wordt aangeraden, zie ik dat er meerdere wegen zijn om verschillende onderzoeksmethoden te ontdekken en te gebruiken.

Ik kan mij hier niet echt een hoog cijfer voor geven, want het was heel nieuw en vreemd voor mij. Gelukkig heb ik wel een voldoende gehaald, maar daar bleef het ook bij. Ik heb voor deze indicator een magere voldoende gehaald. Dat is in dit geval een 6.

De student kan de resultaten uit het eigen onderzoek interpreteren en beoordelen en tot onderbouwde uitspraken komen binnen de kaders van de gestelde opdracht.

Hiervoor ga ik weer naar het project: De Organisatie. Dit is dan wel eigenlijk een niveau twee indicator, maar is wel van toepassing op deze beheersindicator. Hiervoor ga ik naar het hoofdstuk: 'Conclusies' in het dossier.

Reflectie

Situatie

Voor het dossier van dit project, moest er ook uiteindelijk een conclusie en advies gegeven worden.

Taak

Mijn taak was de ingevoegde resultaten van het onderzoek te concluderen en een advies met behulp van de conclusies te schrijven. Omdat ik de resultaten heb uitgewerkt, was het handig dat ik dit onderdeel op mij nam.

Aanpak

Ik heb eerst de resultaten beoordeeld of dit bruikbaar was voor de werkgever. Ik mijzelf ingeleefd in de situatie van de werkgever door constant af te vragen of het relevante informatie was om de organisatie te verbeteren. Uiteindelijk heb ik alles gefilterd en na de conclusie een advies gegeven met behulp van de conclusies.

Resultaat

Door het afvragen of het een relevant advies is, heb ik een hoop inlevingsvaardigheden geleerd. Door alles objectief te beoordelen, is het makkelijker om een advies te geven. Aan de andere kant, ben ik ook een persoon die makkelijk afgeleid is en zo weer in mijn eigen perspectief kan schrijven. Door dit advies te geven, op basis van feiten, heb ik mijzelf wel getraind om zo objectief mogelijk te zijn. Een verbeterpuntje is wel dat ik de focus erbij moet houden, anders kan ik een persoonlijk advies geven of beperk ik mijzelf in mijn eigen denken.

Reflectie

Dit onderdeel ging mij heel goed af. Inlevingsvermogen en objectief situaties bekijken, is iets wat in mijn aard zit. Soms zit ik er net wat te persoonlijk in en moet ik weer gauw omschakelen. Als ik een soortgelijk rapport moet maken, probeer ik de volgende keer wat langer de tijd te nemen. Zo heb ik de tijd om alles op mijn gemak door te lezen en kom ik niet aan het einde slordige foutjes tegen. Over het algemeen is het adviseren iets wat ik leuk vind en wat ik goed kan, maar daarentegen heb ik nog veel te leren.

Ik geef mijzelf hiervoor een 7. Het onafhankelijk oordelen zit er altijd al bij mij in en ik weet zeker dat ik dit goed onder de knie heb.

De student kan de data en uitkomsten van een communicatie- of mediaonderzoek verantwoorden en verdedigen (schriftelijk en mondeling).

Hiervoor gebruik ik de presentatie die wij hebben gemaakt voor het project: De Organisatie. Deze slides staan hiernaast.

Reflectie

Situatie

Na het inleveren van het dossier, moesten wij een eindpresentatie geven over het bedrijf, de resultaten van het onderzoek, een advies geven en de discussie belichten. Dit was noodzakelijk om het project af te ronden.

Taak

Mijn taak was om de presentatie in elkaar te zetten en mijn delen van het onderzoek uit te leggen.

Aanpak

Zoals eerder vermeld, doe ik vaak dingen op het laatste moment. Dat is een vervelende gewoonte van mij geworden waar niet alleen ik last van ben, maar ook mijn projectgenoten. Aan de andere kant ben ik juist heel goed in het behalen van deadlines, hoe dan ook. Daarnaast is improviseren ook een sleutelwoord van mijn persoonlijkheid. Dus met de tijdsdruk en improvisatie als wapen ben ik aan de slag gegaan. De presentatie was snel af en wat ik zou zeggen in de presentatie, zal ik ter plekke verzinnen.

Resultaat

Het resultaat was een goede presentatie door ons en de presentatie verliep verder vlekkeloos. Dat is een goed teken, maar het zou een stuk makkelijker zijn als ik eerder de presentatie had gemaakt. Al met al is alles goed verlopen en mijn projectgenoot had er niet onder geleden.

Reflectie

Er zat een patroon toen in mijn leven. Het te laat beginnen aan opdrachten, waardoor ik in tijdnood kwam om vervolgens wel ervoor te zwoegen om het afmaken omdat ik van mening ben dat ik druk nodig heb om te presteren. Het was een neerwaartse spiraal, kwam ik later achter. Dit is een manier van werken wat voor even wel kan, maar niet je hele leven kan volhouden. Dit realiseerde ik maar al te snel in dit jaar. Ik wist dat er iets moest veranderen en dat wilde ik ook. Het was wel een zwaar begin van het jaar, maar een goede realisatie. De PPP-lessen van dat jaar hebben mij ook geholpen om dat te realiseren. Waar ik wel heel erg trots op ben, is dat ik vooral aan mijzelf heb laten zien dat ik geen opgever ben. Dit neem ik allemaal mee en ik wil hier alleen maar van leren. Ik ben erg tevreden over het uiteindelijke resultaat wat ik heb neergezet voor het project en die hele periode. Vol goede moed begon ik met het nieuwe blok met een belofte dat ik niet meer op het allerlaatste moment dingen ga doen, tenzij het niet anders kan.

 

Als ik een cijfer moet geven, wordt dit een 5,5. Ik heb totaal niet het idee dat ik hierin goed ben. De aankomende periode moet ik hieraan werken.