Strategie ontwikkelen

Beheersindicatoren

  • De student kan op basis van onderzoek een marketingcommunicatie- en mediastrategie kiezen en zijn keuze onderbouwen en toelichten.
  • De student kan een strategisch marketingcommunicatie- en mediaplan opstellen waarbij nieuwe ontwikkelingen en de aansluiting bij de organisatiedoelen ingevuld en verantwoord worden.
  • De student kan recente ontwikkelingen in marketingcommunicatie en media identificeren en de waarde voor de organisatie bepalen.

 

Bewijs

De student kan op basis van onderzoek een marketingcommunicatie- en mediastrategie kiezen en zijn keuze onderbouwen en toelichten.

Deze indicator kan beantwoord worden met het hoofdstuk oplossingskader van mijn scriptie. Hier kan gelezen worden wat het antwoord is op de hoofdvraag van het onderzoek.

Omdat mijn afstudeerrapport zich vooral focust op concerncommunicatie, heb ik ook een antwoord op de centrale vraag dat bij het organisatiebeleid past. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat de oplossing voor de organisatie ook bij haarzelf past. Anders heeft het natuurlijk geen nut. Mijn oplossing is niet alleen passend bij het organisatiebeleid, maar kijkt nog eens verder dan alleen brand advocacy. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de bijbehorende stappen bij de bijbehorende strategie van Wil Michels. Als hoofdbestanddeel van het concerncommunicatiebeleid is de ambassadeurstrategie. In deze strategie passen contentstrategie en fanstrategie bij. Als laatste zit de strategie bij issuemanagement erbij. Deze is als een strategie voor de toekomst toegevoegd. Dit heeft als reden dat het FairChain-principe redelijk maatschappelijk gevoelig ligt en dat hiermee rekening gehouden moet worden als er een issue ontstaat. Het is niet wat de organisatie specifiek heeft gevraagd, maar wel in haar straatje ligt. Tevens geeft dit ook extra zwaarte aan de unieke missie, visie en boodschap van de organisatie.

 

Reflectie

Dit was misschien wel het leukste deel van de scriptie, naast content creatie. Ik voelde mij heel erg op mijn gemak om iets neer te zetten waar ik zelf ook achter sta en dit principe naar een hoger niveau kan tillen. Ik had het gevoel dat slechts een strategie niet voldoende ging zijn. Daarom heb ik gekozen om nog drie strategieën deels of volledig toe te voegen. Wat voor mijn gevoel goed ging, was het feit dat ik inhoudelijk wist wat de strategieën inhouden en hoe zij verwerkt konden worden naar een passende oplossing. Door de kennis die ik heb vergaard bij het theoretisch onderzoek, heb ik naast de toepasbare strategieën ook andere strategieën bestudeerd. Het was een heel interessant proces waarmee ik eigenlijk veel meer heb geleerd dan op school. Natuurlijk is niet mijn bedoeling om slecht te praten over de lessen. Het is meer een bevestiging dat stof die op school wordt gegeven een perspectief geeft en dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Ik heb mij eigenlijk wel geamuseerd op dit stuk. Het is redelijk complex, maar alsnog overzichtelijk als je de tijd ervoor neemt. Wat minder goed ging, was toch het overzicht houden. Al gauw had ik het idee dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Door weer een stap terug te nemen en er weer naar kijken als een geheel kon ik dit weer rechttrekken.

 

Ik geef mij nu een 8. In vergelijking met de afgelopen keer, vind ik wel dat ik hele grote sprongen heb gemaakt. Eerst wist ik niet echt waarmee ik bezig was, maar nu heb ik daadwerkelijk wel het idee wat ik aan het doen ben. Ik ben dus van een 5 naar een 8 gegaan.

 

De student kan een strategisch marketingcommunicatie- en mediaplan opstellen waarbij nieuwe ontwikkelingen en de aansluiting bij de organisatiedoelen ingevuld en verantwoord worden.

Hier blijven wij alsnog bij het hoofdstuk oplossingskader. Echter gaan wij wel dieper in de implementatie in het hoofdstuk implementatie.

De nieuwe inzichten zijn vooral op het gebied van de strategieën. Voor dit onderzoek was er niet echt een strategie bij de opdrachtgever aanwezig. Een organisatie kan naar mijn mening niet overleven zonder een strategie om doelen te bereiken. De organisatie heeft altijd ambitieuze doelen, maar niet echt een strategie om dit te verwezenlijken. In principe kunnen die doelen wel hiermee behaald worden, maar dat kan wel best lastig worden en zo bestaat er ook de kans om het doel volledig uit het oog te verliezen. Door middel van een communicatiestrategie, staat er gelijk ook een rode draad vast waar de organisatie hiermee het doel kan bereiken. Eigenlijk was elke strategie een nieuwe inzicht om het doel te bereiken. Daarom heb ik gekozen om verschillende strategieën bij elkaar te voegen om zo brand advocacy op strategisch niveau te verwezenlijken.

Op implementatieniveau heb ik twee passende communicatiedragers uitgekozen en uitgewerkt om zo het probleem op te lossen. Deze zijn gemaakt met behulp van de strategie. Er ontbrak een accurate communicatiedrager om de boodschap goed over te dragen aan de gast. Ik heb er twee uitgewerkt en omschreven waarvoor zij dienen. Na het maken van deze communicatiedragers, heb ik een implementatieplan gemaakt om zo een planning te maken om de implementatie goed te verlopen.

 

Reflectie

Dit deel is best wel lastig geweest. Ver vooruit plannen is niet echt een van mijn sterkste punten geweest. Hoewel het best wel lastig was geweest, heb ik uiteindelijk toch een effectieve implementatie gemaakt. Hoe wel dit uiteindelijk voldoende op papier is geraakt, heb ik toch hier veel moeite mee gehad. Wat wel goed ging, was het feit dat het toch nog een planning is op korte termijn.

 

Ik geef mij voor dit onderdeel een 7,3. De reden hiervoor is dat het plannen van werkzaamheden helemaal niet simpel is en dat er hier veel aandacht aan besteed moet worden. Ik ben op dit deel niet heel erg op vooruit gegaan, maar de ontwikkeling is wel te zien. Vooral ook omdat het niet een makkelijke opgave is. Kortom, ik zal hier na school ook aandacht aan besteden om dit nog beter te krijgen.

 

De student kan recente ontwikkelingen in marketingcommunicatie en media identificeren en de waarde voor de organisatie bepalen.

Hiervoor gaan wij naar de inleiding. Onder paragraaf 1.4 staan de trends en ontwikkelingen.

 

Hier heb ik eigenlijk op internet gezocht naar de trends in de koffiebranche. Al gauw kwam eruit dat duurzame producten steeds populairder worden bij mensen en dat de vraag daardoor steeds groter wordt. De organisatie heeft zelf ook een zeer duurzaam product en dat is dus relevant voor haar. Er zijn dus kansen om hierop mee te liften. Daarnaast drinkt de maatschappij steeds meer kwalitatief goede koffie en beginnen jongeren ook steeds meer koffie te drinken. Deze indicatoren zijn zeer relevant voor Moyee Coffee. Ook de groei van espressobars was voor mij een indicatie dat het probleem zeker urgent was voor de organisatie. Zo kan er geconcludeerd worden dat de organisatie mee moet groeien met de vraag naar koffie en duurzame producten.

 

Reflectie

Ik ben zelf ook actief in de koffiewereld en daardoor houd ik alle trends en ontwikkelingen nauw in de gaten. Dit vind ik ook heel leuk om zelf up-to-date te zijn. Dat maakte het voor mij een stuk makkelijker om informatie te zoeken. Ik denk dat ik bij deze indicator het meeste ben gegroeid. Er zijn voor mij geen hele grote valkuilen op dit gebied. Natuurlijk ben ik niet perfect, maar er valt weinig te verbeteren hier. Om toch een puntje te zeggen is dat ik toch een beetje bevooroordeeld was, omdat ikzelf werkzaam ben in de koffie.

 

Ik geef mij hier een 8,5. De reden hiervoor is dat een 9 toch te hoog gegrepen is en ik wil deze indicator graag eens testen op een vlak waar ik niet veel raakvlakken op heb. Ik denk wel dat ik de potentie heb om dit goed uit te voeren.