Conceptualiseren
Beheersindicatoren
- De student kan volgens een creatief proces een authentieke en onderscheidende totaaloplossing ontwikkelen voor een unieke vraag of probleem.
- De student kan voor een opdrachtgever vooronderzoek uitvoeren, een probleemstelling definiëren en op basis daarvan een concept ontwikkelen voor een nieuw en onderscheidend merk, product of dienst wat relevant is voor doelgroep en opdrachtgever, kan de toegevoegde waarde ervan beargumenteren en de gemaakte keuzes verantwoorden.
- De student kan denken, visualiseren en reflecteren om het concept iteratief vorm en inhoud te geven, kan het concept visualiseren en presenteren en kan het concept vertalen naar verschillende media.
Bewijs
De student kan volgens een creatief proces een authentieke en onderscheidende totaaloplossing ontwikkelen voor een unieke vraag of probleem.
Het creatief proces kan ik helder verantwoorden door het hoofdstuk content creatie. Onder paragraaf 7.1 wordt het concept onder handen genomen.
Het creatief proces is gestart vanuit een moodboard. Hierin zijn de verschillende elementen die de organisatie in haar communicatie gebruikt. Vervolgens heb ik deze omschreven en heb ik dit als referentiekader gebruikt. Vervolgens heb ik de tone of voice omschreven en met welke lettertypen zij gebruikt. Dit heb ik gebruikt voor de twee middelen die ik heb gemaakt om een oplossing te bieden.
Reflectie
Vanaf dit proces, kom ik helemaal in mijn element. Creatief bezig zijn binnen de lijnen vind ik het leukste wat er is. Vooral als ik zelf een communicatiemiddel mag bedenken. Heel veel mensen zeggen dat je out of the box moet denken, maar ik blijf liever in de box. Daar zit de uitdaging voor creativiteit erin. Buiten de grenzen zijn de ideeën oneindig, maar binnen de grenzen moet het juist gebeuren naar mijn mening. Ik heb hier sinds het begin van de afstudeerperiode aan gezeten. Vooral omdat ik het heel leuk vind en dat dit mij energie geeft om de minder leuke dingen te maken. Ik vind het niet erg om het duizenden keren opnieuw te maken. Alleen het eindresultaat telt bij mij. Ik betrapte mij echter wel bij het maken van de middelen, dat ik gauw de middelen persoonlijk maak, terwijl ik de middelen niet voor mijzelf maak. Gelukkig is het wel dat de organisatie en ik veel gemeen met elkaar hebben en passen de middelen hier goed bij.
Ik wist niet dat ik hier nog meer in kon floreren, maar uiteindelijk deed ik dat wel. Ik heb echt mijn tijd ervoor genomen. Iets wat ik in het verleden niet kon. Ik kan mijzelf met een gerust hart een 9 geven in vergelijking met de nulmeting, wat een 7 was. Dit is een talent wat ik heb die ik altijd koester.
De student kan voor een opdrachtgever vooronderzoek uitvoeren, een probleemstelling definiëren en op basis daarvan een concept ontwikkelen voor een nieuw en onderscheidend merk, product of dienst wat relevant is voor doelgroep en opdrachtgever, kan de toegevoegde waarde ervan beargumenteren en de gemaakte keuzes verantwoorden.
Hiervoor gaan wij naar paragraaf 7.2. Hierin staan de middelen waarmee ik deze indicator kan verantwoorden.
Na het onderzoek, was het tijd om de middelen te maken om de boodschap van de organisatie over te brengen. Ik dacht gelijk aan een korte, bondige tekst waarmee de lezer goed geïnformeerd over de organisatie kan zijn. Dit was mijn startpunt. Het was vrij makkelijk om iets te bedenken, want er was op dat moment niks om de boodschap over te brengen naar de gasten. Daarom is er gekozen om twee middelen te maken voor op de korte termijn. Zoals eerder gezegd, heb ik een klein kaartje gemaakt. Dit kaartje past op een schoteltje naast het kopje. Het ander middel is een mobiele website, waar mensen naartoe kunnen surfen om meer informatie te krijgen over het product en de organisatie. Toen dacht ik dat dit niet voldoende de ontvanger aanzet om de website te bezoeken. Toen heb ik een QR-code bedacht die de koffiedrinker kan scannen om zo op de website te komen.
Hierbij maak ik gebruik van zogenoemde: “triggers”.
Reflectie
Ik ben simpelweg gemaakt voor conceptualiseren. Ik vind dit het leukste van communicatie. Dingen maken die tegelijkertijd een probleem oplossen is het leukste dat er is voor mij. Ik heb in een korte tijd nog meer hierover geleerd. Ik dacht dat het niet mogelijk was. Al met al, heb ik hier ook weer een valkuil. Soms denk ik dat dit de oplossing is, maar dat het uiteindelijk toch niet zo is. Dan kan het wel zijn dat het een oplossing biedt, maar alleen hoe ik het wil zien. Zo kan ik een beetje blind worden en het doel uit het oog verliezen. Dan is er ook de kans dat ik het veel te complex maak voor mijzelf.
Toch kan ik mij met een gerust hart een 9 geven. Het eigenwijze dat ingebakken zit in mij kan gezien worden als een struikelblok, maar ik zie het eerder als een gave. Ik blijf binnen de lijntjes, maar daar moet je juist creatief in zijn.
De student kan denken, visualiseren en reflecteren om het concept iteratief vorm en inhoud te geven, kan het concept visualiseren en presenteren en kan het concept vertalen naar verschillende media.
Hier gebruik ik alsmede de middelen voor van paragraaf 7.2.
Het presenteren van dit middel heb ik gepeild met de grafisch ontwerper van de organisatie. Hij vertelde dat dit hele goede oplossingen zijn en waar hij zelf niet opgekomen zou zijn. Ik heb daarnaast bewust gekozen om een online en een offline middel te maken. Dit heeft als reden dat uit het onderzoek was gebleken dat verschillende respondenten behoefte hadden aan content die zij ook online kunnen inzetten. Dit heeft als reden dat sommige bars het gebruik van geprinte media zoveel mogelijk proberen te vermijden. Toen kwam ik op het idee van een mobiele website. Dit concept heb ik verder uitgewerkt en ik heb er een werkende demo van gemaakt.
Reflectie
Als ik iets helemaal alleen maak, kan ik het makkelijk en overtuigend presenteren. Dit is altijd al een sterk punt van mij geweest en zal ook altijd bij mij blijven. Ik word ook heel gelukkig van dit soort opdrachten. Ik kan echt mijn ei hierin kwijt. Maar zoals ik al eerder heb aangegeven, kan ik door mijn koppigheid het doel een beetje verliezen en kan het concept wel heel goed zijn, maar niet helemaal het probleem dekken. Dit heb ik echter wel ingeperkt door het te presenteren aan de grafisch ontwerper.
Ik geeft mij ook op dit punt een 9. Ik wist dat ik in een jaar tijd wel hierin kon ontwikkelen en dat heb ik ook gedaan.
- Home
- Competenties
- Onderzoeken/Analyseren
- Eindmeting Onderzoeken/Analyseren
- Beleidsadvisering
- Eindmeting Beleidsadvisering
- Strategie ontwikkelen
- Eindmeting Strategie ontwikkelen
- Conceptualiseren
- Eindmeting Conceptualiseren
- Organiseren / managen
- Eindmeting Organiseren / managen
- Representeren
- Eindmeting Representeren
- Schrijven / visualiseren
- Eindmeting Schrijven / visualiseren
- Professionaliseren / reflecteren
- Eindmeting Professionaliseren / reflecteren
- SMART-doelstellingen
Maak jouw eigen website met JouwWeb